Nu mi-e ca mor sa stau la Hello Hotels, dar daca tot a venit Manafu cu o tema asa de interesanta de concurs, m-am gindit sa ma arunc si eu. Nu de alta, dar am o gasca de oameni prin Bucuresti cu care n-ar strica sa bag o bere, macar o data la vreo 3 ani, asa, iar DMF e un event care merita vazut, mai ales daca am ocazia sa si scriu ceva ce mi se invirtea prin cap de ceva vreme deja. Tema de concurs mentionata mai sus e simpla, frumoasa, si dureroasa: "Cum credeti voi ca se poate promova turismul romanesc prin intermediul Internetului?"

Hotel Venus - Slanic Moldova
Considerati ca tratarea subiectului incepe cu poza de mai sus. De ce? Fiindca inainte de raspunsuri, trebuie sa discutam despre adevarata esenta a problemei, si anume existenta unei baze materiale in continua degradare, cel putin la nivelul locatiilor ce erau in administrarea statului la "momentul 0," in 1990, cit si abordarea complet gresita a brandingului de tara.
Tot inainte de a incerca un raspuns la marea intrebare, voi mai adauga ca abordarea actualului ministru al turismului este din nou complet eronata - turismul NU ARE NEVOIE DE TURISTI SUBVENTIONATI! Daca tot e vorba sa se dea bani de la stat, e nevoie de promovare si renovare, doua cuvinte cheie, iar cind spun asta, nu ma refer doar la baza materiala!
Privit din afara, turismul romanesc nu are o fata umana. Munti, paduri, mare - OK, mirific. Sint zeci de tari care au munti, paduri, litoral. Ce ne face pe noi mai cu mot? Dracula? Ceausescu? DE CE NU??
Daca nu vrem ca in vreo 2-3 ani sa promovam imaginea turismului romanesc folosind imaginea Oanei Zavoranu(nimic personal cu ea, doar ca nu e chiar genul de vedeta care sa ne reprezinte inafara, asta ca sa fiu mai blind) sau a lui Guta, trebuie ca in lunile ce urmeaza sa se munceasca puternic la a da cu adevarat fata si forma turismului romanesc.
Sa recunoastem ca sintem o tara ex-comunista, sa organizam tururi puternic axate pe locurile favorite ale lui Ceausescu(din cite am inteles, majoritatea sint deja in circuitul turistic), sa devenim realisti legat de mitul lui Dracula si exploatarea lui, si poate - de ce nu? - sa exploatam si actuala situatie, jenanta dealtfel, legata de tiganii de la noi, si sa ii includem in brandul de tara ca ceva pitoresc. Daca tot sintem transformati de presa internationala in gradina zoologica, macar sa ne mindrim cu ce avem si sa profitam de asta, nu?
Pe de alta parte, ma gindesc la istorie, tehnica(oare ce a facut Henri Coanda?), si nu in ultimul rind, la promovarea in stil Big Brother - vreau sa merg la un hotel? Foarte bine, de ce sa nu am ocazia de a vedea exact ce se intimpla acolo ACUM? Citeva camere plasate strategic, fara a incalca intimitatea oaspetilor, ar fi ideale. La urma-urmei, nu vreau sa nimeresc intr-un hotel plin de babute care se culca la 9 si aud de la etajul 10 ca eu spun bancuri cu voce tare la etajul 3. Deh, pereti comunisti...ca sa nu mai vorbim de peretii ce inca poarta "calciu," sau televizoarele ce se apropie de virsta la care ar trebui sa primeasca buletin!
Legat de promovarea prin clipuri virale, ar fi o idee, cu o conditie esentiala: sinceritatea. Daca merg in Nigeria, stiu ca exista sanse sa fiu rapit, pradat de niste tuciurii inarmati in miez de zi pe strada, sau sa imi incasez un glonte in teasta din greseala. Sa fim sinceri - avem drumuri cu gropi, avem tigani civilizati care muncesc, chiar daca foarte putini, dar majoritatea sint de evitat, ca si 60-70% din drumurile nationale, pline de gropi ca dupa razboi. Sa incercam sa atragem si activistii pentru protejarea mediului si a drepturilor omului, nu numai pe cei ce vin amagiti de clipuri ce arata perfectiunea.
Daca e sa discutam despre invitarea de bloggeri pentru a petrece diverse perioade intr-o anume locatie, as dori sa subliniez ca ar trebui facut tot posibilul ca o echipa TV specializata in turism din exterior sa fie invitata pentru un sejur de cel putin 2 saptamini, in care sa vada atit bune, cit si rele, fiindca asta ne lipseste de 20 de ani incoace - curajul de a ne asuma tot ce e al nostru. Si nu in ultimul rind, sa fie localizati si adusi aici pentru tururi similare blogerii cu nume de pe diverse niste legate de turism din afara, preferabil pe limba engleza, dar nu numai. China si India nu trebuie ignorate!
Ministerul de profil ar trebui sa faca bine si sa evalueze urgent toate locatiile lasate in paragina si, daca e posibil, sa aduca manageri din industria turismului rural/la nivel de pensiune. Avem nevoie de oameni care sa schimbe lucrurile, nu de dinozauri care isi detin functiile de 25-30 de ani si asteapta turistii trimisi de stat in hotelurile construite de Ceausescu, care inca mai poarta varul pre-revolutionar pe pereti, in unele cazuri.
Un adevarat portal al turismului romanesc de stat - si nu numai, inca nu exista. Am vazut zeci de site-uri de turism de la noi, insa nici unul structurat adecvat si, mai ales, avind cantitatea de informatie necesara si actualizata permanent. Daca s-ar reusi informatizarea eficienta a turismului de stat, si chiar interconectarea cu cel privat la acest nivel, facind posibile rezervarile online si, revenind la ce ziceam mai devreme, transformarea "turismului industrial" in "turism cu fata umana," cred ca turismul romanesc ar avea o sansa.
Stiu ca poate nu m-am referit in mod special la promovarea pe Internet, insa Internetul e doar o mica parte a unui mecanism mai mare, iar tichetele de vacanta nu il vor pune in miscare, si nici clipurile care mint frumos, pentru ca acestea nu vor face decit sa aduca niste turisti o singura data, dupa care respectivii vor avea grija sa ne faca publicitatea negativa pe care, adeseori, o meritam. Haideti sa vindem mere mici si dulci-acrisoare, decit mere de supermarket, mari si gaunoase!
razvan
Nistor Codrut
Bine, asta nu inseamna ca intilnirea cu ceilalti 4(sper sa fie inca 4) bloggeri care vor cistiga participarea la DMF si eventul ca atare nu sint mai mult decit interesante, fiindca altfel nu m-as fi dus pina la Bucuresti doar ca sa ard gazul de pomana!
numaplictisi
Felicitari, ne vedem la Bucuresti
Mar
Nistor Codrut
P.S. "Turism de stat" = "turism care stagneaza"