Nu mi-e ca mor sa stau la Hello Hotels, dar daca tot a venit Manafu cu o tema asa de interesanta de concurs, m-am gindit sa ma arunc si eu. Nu de alta, dar am o gasca de oameni prin Bucuresti cu care n-ar strica sa bag o bere, macar o data la vreo 3 ani, asa, iar DMF e un event care merita vazut, mai ales daca am ocazia sa si scriu ceva ce mi se invirtea prin cap de ceva vreme deja. Tema de concurs mentionata mai sus e simpla, frumoasa, si dureroasa: "Cum credeti voi ca se poate promova turismul romanesc prin intermediul Internetului?"
Hotel Venus - Slanic Moldova

Considerati ca tratarea subiectului incepe cu poza de mai sus. De ce? Fiindca inainte de raspunsuri, trebuie sa discutam despre adevarata esenta a problemei, si anume existenta unei baze materiale in continua degradare, cel putin la nivelul locatiilor ce erau in administrarea statului la "momentul 0," in 1990, cit si abordarea complet gresita a brandingului de tara.

Tot inainte de a incerca un raspuns la marea intrebare, voi mai adauga ca abordarea actualului ministru al turismului este din nou complet eronata - turismul NU ARE NEVOIE DE TURISTI SUBVENTIONATI! Daca tot e vorba sa se dea bani de la stat, e nevoie de promovare si renovare, doua cuvinte cheie, iar cind spun asta, nu ma refer doar la baza materiala!

Privit din afara, turismul romanesc nu are o fata umana. Munti, paduri, mare - OK, mirific. Sint zeci de tari care au munti, paduri, litoral. Ce ne face pe noi mai cu mot? Dracula? Ceausescu? DE CE NU??

Daca nu vrem ca in vreo 2-3 ani sa promovam imaginea turismului romanesc folosind imaginea Oanei Zavoranu(nimic personal cu ea, doar ca nu e chiar genul de vedeta care sa ne reprezinte inafara, asta ca sa fiu mai blind) sau a lui Guta, trebuie ca in lunile ce urmeaza sa se munceasca puternic la a da cu adevarat fata si forma turismului romanesc.

Sa recunoastem ca sintem o tara ex-comunista, sa organizam tururi puternic axate pe locurile favorite ale lui Ceausescu(din cite am inteles, majoritatea sint deja in circuitul turistic), sa devenim realisti legat de mitul lui Dracula si exploatarea lui, si poate - de ce nu? - sa exploatam si actuala situatie, jenanta dealtfel, legata de tiganii de la noi, si sa ii includem in brandul de tara ca ceva pitoresc. Daca tot sintem transformati de presa internationala in gradina zoologica, macar sa ne mindrim cu ce avem si sa profitam de asta, nu?

Pe de alta parte, ma gindesc la istorie, tehnica(oare ce a facut Henri Coanda?), si nu in ultimul rind, la promovarea in stil Big Brother - vreau sa merg la un hotel? Foarte bine, de ce sa nu am ocazia de a vedea exact ce se intimpla acolo ACUM? Citeva camere plasate strategic, fara a incalca intimitatea oaspetilor, ar fi ideale. La urma-urmei, nu vreau sa nimeresc intr-un hotel plin de babute care se culca la 9 si aud de la etajul 10 ca eu spun bancuri cu voce tare la etajul 3. Deh, pereti comunisti...ca sa nu mai vorbim de peretii ce inca poarta "calciu," sau televizoarele ce se apropie de virsta la care ar trebui sa primeasca buletin!

Legat de promovarea prin clipuri virale, ar fi o idee, cu o conditie esentiala: sinceritatea. Daca merg in Nigeria, stiu ca exista sanse sa fiu rapit, pradat de niste tuciurii inarmati in miez de zi pe strada, sau sa imi incasez un glonte in teasta din greseala. Sa fim sinceri - avem drumuri cu gropi, avem tigani civilizati care muncesc, chiar daca foarte putini, dar majoritatea sint de evitat, ca si 60-70% din drumurile nationale, pline de gropi ca dupa razboi. Sa incercam sa atragem si activistii pentru protejarea mediului si a drepturilor omului, nu numai pe cei ce vin amagiti de clipuri ce arata perfectiunea.

Daca e sa discutam despre invitarea de bloggeri pentru a petrece diverse perioade intr-o anume locatie, as dori sa subliniez ca ar trebui facut tot posibilul ca o echipa TV specializata in turism din exterior sa fie invitata pentru un sejur de cel putin 2 saptamini, in care sa vada atit bune, cit si rele, fiindca asta ne lipseste de 20 de ani incoace - curajul de a ne asuma tot ce e al nostru. Si nu in ultimul rind, sa fie localizati si adusi aici pentru tururi similare blogerii cu nume de pe diverse niste legate de turism din afara, preferabil pe limba engleza, dar nu numai. China si India nu trebuie ignorate!

Ministerul de profil ar trebui sa faca bine si sa evalueze urgent toate locatiile lasate in paragina si, daca e posibil, sa aduca manageri din industria turismului rural/la nivel de pensiune. Avem nevoie de oameni care sa schimbe lucrurile, nu de dinozauri care isi detin functiile de 25-30 de ani si asteapta turistii trimisi de stat in hotelurile construite de Ceausescu, care inca mai poarta varul pre-revolutionar pe pereti, in unele cazuri.

Un adevarat portal al turismului romanesc de stat - si nu numai, inca nu exista. Am vazut zeci de site-uri de turism de la noi, insa nici unul structurat adecvat si, mai ales, avind cantitatea de informatie necesara si actualizata permanent. Daca s-ar reusi informatizarea eficienta a turismului de stat, si chiar interconectarea cu cel privat la acest nivel, facind posibile rezervarile online si, revenind la ce ziceam mai devreme, transformarea "turismului industrial" in "turism cu fata umana," cred ca turismul romanesc ar avea o sansa.

Stiu ca poate nu m-am referit in mod special la promovarea pe Internet, insa Internetul e doar o mica parte a unui mecanism mai mare, iar tichetele de vacanta nu il vor pune in miscare, si nici clipurile care mint frumos, pentru ca acestea nu vor face decit sa aduca niste turisti o singura data, dupa care respectivii vor avea grija sa ne faca publicitatea negativa pe care, adeseori, o meritam. Haideti sa vindem mere mici si dulci-acrisoare, decit mere de supermarket, mari si gaunoase!

5 Comments

Linear

  • razvan  
    Felicitari pentru postarea asta.Sper ca nu esti din Bucuresti ca sa te bucuri si tu de o parte din turismu' romanesc.
  • Nistor Codrut  
    Multumesc, se intimpla sa nu fiu din Bucuresti, si mai stiu ca nu o sa ma bucur de CFR si nici de Bucuresti ca oras, insa de oamenii cu care o sa ma intilnesc, cu siguranta(am deja multe beri restante prin capitala...).

    Bine, asta nu inseamna ca intilnirea cu ceilalti 4(sper sa fie inca 4) bloggeri care vor cistiga participarea la DMF si eventul ca atare nu sint mai mult decit interesante, fiindca altfel nu m-as fi dus pina la Bucuresti doar ca sa ard gazul de pomana! ;-)
  • numaplictisi  
    Nu are rost sa ne plangem de degradarea locurilor de cazare, ci trebuie sa vedem cum facem sa fie bine in situatia actuala. Daca ne lamentam de hoteluri, infrastructura si Elena Udrea nu o sa ajungem niciunde. Improtant este sa stim ce e bun si sa atragem cu asta. Din experienta personala vorbesc, daca merg inr-un loc pentru un scop anume, de exemplu o conferinta,nu ma deranjeaza asa mult detalile (cazare, drumul pana acolo), dar daca merg pentru relaxare la un hotel, atunci o sa ma uit cat de renovat este. In idea asta trebuie promovat turismul. Daca nu ai locatie de 3 stele il aduci pentru altceva acolo.

    Felicitari, ne vedem la Bucuresti :-)
  • Mar  
    o intrebare: ce intelegi prin turism de stat... din cate stiu statul a 'privatizat' prin metoda Mebo aproape moka toate hotelurile. ca hotelurile arata la fel ca in momentul privatizarii este partea a 2-a
  • Nistor Codrut  
    "Turism de stat" - hotelurile alea administrate cam de aceiasi gigei ca in 1985, aflate in administrarea vreunei S.C. oarecare. Atita vreme cit la majoritatea hotelurilor de genul asta sint trimisi cei cu tichete si alte subventii (de ce nu si la pensiuni private, oare?), ii putem zice inca "turism de stat."

    P.S. "Turism de stat" = "turism care stagneaza"

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.
E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.